Światowy Dzień Jabłka

27 września w naszej szkole obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka.  Polska jest jednym  największych procucentów jabłek. Sadownictwo w naszym kraju sięga czasów królowej Bony. Jabłko to bardzo wartościowy owoc, a co ważne owoc rodzimy. Jabłko zawiera mnóstwo cennych witamin oraz błonnika. Pozytywnie wpływa na odporność, regenerację organizmu, trawienie, zęby, a poza tym zmniejsza ilość cholesterolu oraz minimalizuje ryzyko wystąpienia miażdżycy. Warto skusić się więc na chociażby jedną sztukę lub wykorzystać jabłka w inny sposób, na przykład przygotowując potrawy z ich dodatkiem. Szarlotki, dżemy, tarty, naleśniki. Opcji jest naprawdę sporo!

W tym roku świętowaliśmy rozmakowując się w najpyszniejszym i najzdrowszym cieście świata- szarlotce. Wszystkie klasy bardzo chętnie włączyły się w realizację zadań, czyli ozdobienie drzwi klasy informacją o obchodzonym dniu, przygotowaniu plakatu z przepisem na szrlotkę i degustacje upieczonych ( tym razem przez mamy) pysznych a zarazem bardzo prostych w swym składzie ciast. 

Tekst i  fot..: K. Stelmach

 

 

Odsłony: 375