17.06.2024 roku w ramach „Programu dla Szkół” uczniowie klas I-V wzięli udział w wycieczce do gospodarstwa edukacyjnego Frux Solis w Mikołajówce w gminie Urzędów. Celem wycieczki było zainteresowanie dzieci powiązaniem i bezpośrednią zależnością pomiędzy rolnikiem, producentem i jego pracą, a owocami i warzywami oraz produktami mlecznymi, które są spożywane przez dzieci m. in. w Ramach Programu dla Szkół realizowany przez szkołę prz współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa i Agencji Resrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (droga od polado stołu) oraz zaciekawienie dzieci sposobami uprawy i produkcji warzyw, owoców i produktów mlecznych.
Zadaniem wycieczki w szczególności było:
- upowszechnianie wśród uczniów zasad ochrony środowiska naturalnego oraz wiedzy o składnikach i funkcjonowaniu rodzimego środowiska przyrodniczego, a także umiejętności korzystania z zasobów przyrody,
- upowszechnianie zdrowego stylu życia i aktywności fizycznej oraz podnoszenie sprawności fizycznej.
Zajęcia edukacyjne w gospodarstwie poruszały tematykę:
- pochodzenia i uprawy owoców i warzyw oraz produktów mlecznych, w tym produktów ekologicznych,
- zasad zdrowego odżywiania,
- przeciwdziałaniu marnowaniu żywności,w tym upowszechnianiu wiedzy, jak przechowywać i przygotowywać żywność oraz postepować z odpadami spożywczymi i kuchennymi.
Uczniowie więli udział w warsztatach kulinarnych. Wgrupach przygotowali i upiekli zdrowe ciasteczka z ziarnami. Miło spędzili czas bawiąc się na świeżym powietrzu. Mieli okazję zaobserwować uprawy warzyw oraz ziół ekologicznych w gospodarwstwie. Podziwiali różnorodność drzewek owocowych w sadach. Nastepnie degustowali upieczone ciasteczka oraz zerwane przez siebie owoce truskawek i porzeczek. Na pożegnanie otrzymali produkty ekologiczne; kefir i jabłka.
Tekst: L. Gugała, zdj.: I Krawiec