Mistrzowie ortografii wyłonieni!

Dzień 21 lutego został ogłoszony Międzynarodowym Dniem Języka Ojczystego. Z tej okazji Publiczna Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Woli Rzeczyckiej, już po raz trzeci, zorganizowała Gminny Konkurs Ortograficzny „Mistrz Ortografii 2017” pod patronatem wójta gminy Radomyśl nad Sanem Jana Pyrkosza.  Patronat medialny objęła „Sztafeta”. Konkurs odbył się w dwóch kategoriach: uczniowie klas IV – VI ze szkół podstawowych oraz mieszkańcy gminy Radomyśl nad Sanem. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie napisać dyktando. Myślą przewodnią tegorocznych zmagań ortograficznym była zdrowa żywność. Zarówno uczniowie, jak i dorośli pisali dyktando, którego treścią był przepis kulinarny. Dorośli zmagali się z przepisem na „Węgorza w sosie chrzanowo-orzechowym z ziemniaczanym puree”, a uczniowie z „Przepisem na sałatkę warzywną po polsku”.

            W przerwie, podczas oczekiwań na wyniki konkursu, zebrani mogli uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, dotyczących zdrowego odżywiania się, zorganizowanych przez grupę „Zabawę w Gotowanie” ze Stalowej Woli oraz podziwiać talenty uczniów z Publicznej Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Woli Rzeczyckiej. Na scenie, w tańcu zaprezentowali się uczniowie z zespołu „Promyk”, którego opiekunem jest pani Urszula Wieczorek. Zebrani mogli wysłuchać również przygotowanych piosenek, zarówno w wersji wokalnej, jak i instrumentalnej. Podczas części artystycznej, uzdolnieni plastycznie uczniowie wykonywali prace plastyczne, które zaprezentowali w końcowej części uroczystości.

Po sprawdzeniu prac, komisja konkursowa wyłoniła zwycięzców. W pierwszej kategorii - uczniowie klas IV – VI, „Mistrzem Ortografii 2017” została Patrycja Piątek z  Publicznej Szkoły Podstawowej w Antoniowie, drugie miejsce zajęła Julia Smolarek z Publicznej Szkoły Podstawowej w Chwałowicach, natomiast trzecie miejsce – Oliwia Burdzy z Publicznej Szkoły Podstawowej w Radomyślu nad Sanem.

Tytuł „Mistrza Ortografii 2017” w drugiej kategorii konkursowej zdobył pan Jan Pyrkosz – wójt gminy Radomyśl nad Sanem.

Zwycięzcom gratulujemy.

Poniżej prezentujemy fragment dyktanda dla dorosłych:

Przepis na danie, które dziś przygotowałam, wbrew obiegowej opinii, że ryby są trudne w przyrządzeniu, nie jest szczególnie czasochłonny i nie wymaga żmudnej krzątaniny. To minimenu polecane było przez pewną Mazurzankę w tużpowojennym poradniku kulinarnym. Przepis jest co nieco uwspółcześniony i do ówczesnych czasów przystosowany .

Tuszę węgorza myjemy i dobrze osuszamy używając ręcznika papierowego. Następnie doprawiamy krztyną soli, pieprzu cayenne oraz zmiażdżonymi w mosiężnym moździerzu korzennymi przyprawami, oprószamy mąką pełnoziarnistą i smażymy aż węgorz się zarumieni…

Tekst i zdjęcia: PSP w Woli Rzeczyckiej

 

Odsłony: 1139