Program dla szkół: mleko, owoce, warzywa z goframi w roli głównej

Nasza szkoła uczestniczy w ogólnopolskim programie, którego głównym celem jest promowanie wśród dzieci zdrowej diety przez udostępnianie w szkołach owoców i warzyw oraz produktów mlecznych. Program skierowany jest do uczniów klas I - V, nauczycieli i rodziców, bo tylko wspólne działanie pozwala odnieść sukces w tej dziedzinie. Program oprócz wyposażenia uczniów w wiedzę teoretyczną, jak zasady prawidłowej diety, opisy wybranych owoców, warzyw i produktów mlecznych, informacje o regionalnych specjałach oraz konkretne porady, które pomogą przeciwdziałać marnotrawieniu żywności, kładzie duży nacisk na działania praktyczne. Proponuje organizowanie w szkołach warsztatów kulinarnych, które są świetnym sposobem, by zachęcić dzieci do wspólnego gotowania. Wspólne gotowanie, a następnie spożywanie przygotowanych posiłków może być świetną nauką w propagowaniu właściwych nawyków żywieniowych. 24 marca uczniowie klasy II uczestniczyli w zajęciach podczas, których poznawali produkty mleczne i ich wartości odżywcze.

Podczas warsztatów kulinarnych uczniowie poznali przepis na gofry, które przyrządzili z pomocą mam, pani Joli i pani Eweliny. Każdy chciał mieć udział w ich przygotowaniu, ale cierpliwie czekał na swoją kolej w procesie ich przyrządzania. Uczniowie przekonali się, że wspólnie przyrządzony posiłek lepiej smakuje, a nauka w działaniu łatwiej pozwala zapamiętać, to czego chcemy się nauczyć. Gofry bardzo wszystkim smakowały, ponieważ miały także owocowe dodatki. Tego dnia przygotowywaliśmy się także do kolejnych zajęć, które odbędą się w miesiącu kwietniu. Na okiennym parapecie został założony zielony ogródek. Szczypior, natka pietruszki, rzodkiewka czy rzeżucha zostaną użyte do przygotowania twarożku z wiosennymi dodatkami. Podobne zajęcia odbywały się także w pozostałych klasach. Smakowity zapach gofrów unosił się w szkole przez kilka dni.

                                                                                                                                                                             Tekst i fot.: K. Stelmach

Odsłony: 607