Pij sok jabłkowy, a umysł będziesz miał zdrowy !

alt6 marca 2015 roku podczas zajęć z wychowawcą klasa VI przygotowywała pyszne soki ze świeżych jabłek.

 

O tym, że jabłka maja wiele zalet wiemy od dawna.  Działają one przeciwwirusowo, ułatwiają przemianę materii, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi oraz zmniejszają apetyt. Antocyjany zawarte w skórce czerwonego jabłka są naturalnym antybiotykiem. Fruktoza jabłek stabilizuje poziom cukru we krwi. Błonnik zapobiega chorobom naczyń krwionośnych i cukrzycy. Jabłka chronią także przed powstawaniem kamieni nerkowych – zwłaszcza obniżają ryzyko odkładania się złogów szczawianu wapnia. Zawarte w nich kwasy powodują obniżenie pH moczu. Regulują pracę przewodu pokarmowego.

 Sok jabłkowy, może być  także doskonałym lekiem poprawiającym pamięć, dlatego też przed zbliżającym się sprawdzianem szóstoklasisty zachęcamy wszystkich uczniów do wyciskania i picia soków ze świeżych owoców jabłek, które są symbolem zdrowia, życia i urodzaju.

alt

alt

alt

alt

alt


alt

Odsłony: 1216